το άλεφ.χώρος.τέχνη
Ιθάκης 29 & Πατησίων, Αθήνα 112 57
Τηλ./φαξ 210 88 29 969
email: art.space.aleph[at]gmail.com


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Work on Portraits II” -  Ι Ω Ν

    ( Φ ω τ ο γ ρ α φ ί α )

Δυόμισι  χρόνια μετά την πρώτη προσωπική του έκθεση,  ο ΙΩΝ επιστρέφει  με μία  νέα συλλογή από πορτρέτα.  Μια δουλειά  που αποτελεί  τη συνέχεια  της προηγούμενης  και που  φέρει τον τίτλο, “Work on Portraits II” («Σπουδή στο Πορτρέτο ΙΙ»). Ο  καλλιτέχνης  δημιουργεί  30 νέα  πορτρέτα κι  επιλέγει 23  από  αυτά  για να παρουσιάσει στο κοινό. Η τεχνική  και το ύφος που τόσο έντονα χαρακτήριζαν τη προηγούμενη δουλειά του είναι παρούσες κι εδώ, χαρίζοντας μας εικόνες με ασυνήθιστο εννοιολογικό ενδιαφέρον και με αισθητική που συνδυάζει στοιχεία από ποικίλα ζωγραφικά ρεύματα με εντονότερα ίσως αυτά της Αναγέννησης.

Η “Work on Portraits II” παίρνει το σκεπτικό της προηγούμενης δουλειάς («τον διάλογο του Υποκειμένου με το φόντο που το φιλοξενεί») και το επεκτείνει. Η αμφισημία, η αναμονή, η αμφιβολία, η αυτοσυνείδηση, η δυαδικότητα! Όλες έννοιες που αέναα περιστρέφονται σα σωματίδια γύρω από έναν κοινό πυρήνα, τον Άνθρωπο. Ο «διάλογος» πλέον του μοντέλου με το φόντο που το φιλοξενεί αποκτά μια νέα, εσωτερική προοπτική κι ο καλλιτέχνης  αναζητά τον πιο γόνιμο τρόπο να μας τον επικοινωνήσει.

Για τη δημιουργία των νέων του πορτρέτων, ο ΙΩΝ χρησιμοποίησε μοντέλα διαφορετικών εθνικοτήτων κι όλων των ηλικιών, με μια ιδιαίτερη αυτή τη φορά έμφαση στην παιδική ηλικία. «Τις ξέρετε τις μητέρες ... είναι τόσο δύσκολο να τους αρνηθείς μια χάρη!» Τα φόντα που φιλοξενούν τα μοντέλα προέρχονται από φωτογραφίες που ο καλλιτέχνης έχει πάρει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο «Λέων» κι η σκιά του ακουμπούν τον τοίχο του Freising cathedral (μητροπολίτης του οποίου ήταν ο νέος Πάπας της Ρώμης), η "Λαλίν" ποζάρει  με τα βλέφαρα κλειστά μέσα σε στοά στη Βουδαπέστη, η Τζίνα είναι «Καλεσμένη» σε ένα οίκημα της Βιέννης, η Δανάη κοιτά τον «Αγγελιοφόρο» μέσα από το παράθυρο μιας καθολικής εκκλησίας στη Σύρο, η Τατιάνα αγναντεύει τον Μεσσηνιακό κόλπο καθισμένη στο μώλο της Καλαμάτας ενώ η «Ρεβέκκα» απλά στοχάζεται τον ερχομό του πρώτου της παιδιού στο «πάρκο της Ελευθερίας» στην Αθήνα.
Ειδική αναφορά ας γίνει στη συμμετοχή της συγγραφέως Ζυράννας Ζατέλη, η οποία δέχτηκε την πρόταση του ΙΩΝ «με καλή καρδιά» κι από την οποία ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε δύο πορτρέτα (τα «Ζυράννα Ζατέλη» και «Η ενατένιση»).
Με αυτή τη δεύτερη φωτογραφική του δουλειά ο καλλιτέχνης επαναπροσδιορίζει το ύφος του, επεκτείνει την προσέγγιση του, επανεφευρίσκει την τεχνική του.

Ο ΙΩΝ έχει γεννηθεί στη Σπάρτη τη δεκαετία του 1970 κι έχει σπουδάσει Ιατρική κι Ασπρόμαυρη Φωτογραφία. Συνθέτει μουσική και μιλά διάφορες γλώσσες ανάμεσά τους και τη νοηματική «την οποία θα ήταν καλό, σύντομα να φρεσκάρω..». Όπως λέει κι ο ίδιος: «Ό,τι κερδίζεις με μια ηχηρή παρουσία, το χάνεις σε διάρκεια. Προτιμώ η δουλειά μου να επικοινωνεί με ανθρώπους ανά τον κόσμο και σε βάθος χρόνου.»

1. Η έκθεση «Work on Portraits II» φιλοξενείται στο πλήρως ανακαινισμένo άλεφ.χώρος.τέχνη. Οι επισκέπτες της γκαλερί θα έχουν την ευκαιρία να δουν και την πρώτη δουλειά του ΙΩΝ με τίτλο «Work on Portraits» σε διαστάσεις 30 εκ. χ 40 εκ., ένα σύνολο 38 πορτρέτων. 2. Περισσότερα για τη δουλειά του καλλιτέχνη στην ιστοσελίδα: www.ionportraits.gr ή www.ionstudios.eu .

Εγκαίνια: Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008 στις 20:00.
Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου – Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 17:00 – 20:30, Σάββατο 11:00 – 15:00, Κυριακή - Δευτέρα κλειστά.